Добрый день и добрый час! Рады в блоге видеть Вас! А приветствует всех Вас - дружный 9-Б класс

суббота, 2 апреля 2011 г.

Свято дитячої книжки

Починаючи з 1967 року за ініціативою Міжнародної ради з дитячої книги (International Board on Books for Young People, IBBY) 2 квітня, в день народження великого казкаря із Данії Ганса Христіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги.
Кожний рік один із національних відділів IBBY отримує почесне право виступити міжнародним спонсором цього чудового свята. Щорічно визначається тема свята, запрошується відомий автор із країни-хазяйки, щоб написати послання всім дітям планети, запрошується відомий художник, щоб створити плакат Міжнародного дня дитячої книги.
В історичному часі уявлення про дитину як про особистість зі своїми особливими потребами і запитами – недавнього походження. Відповідно, дитяча література – явище теж порівняно нове. До середини 17 століття діти читали (ті, хто вмів читати, тоді таких було небагато) приблизно те ж саме, що і батьки. Однак і у тих, і у інших завжди було інше джерело знань – фантастичні, побутові або історичні історії, які існували в усній формі. Діти слухали їх разом з дорослими, і нікого не турбувало, чи підходить розповідь для дитини. Дещо із творів давньої усної творчості доступне нам в друкованому вигляді, наприклад, байки Езопа, вперше записані в 4 столітті до нашої ери.
Дитяча книга з’явилась тоді, коли винайшли друкарський верстат. Серед перших видань були байки Езопа. В 1658 році чеський священик і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей з картинками «Світ чуттєвих речей в картинках» – підручник латинською мовою з гравюрами.
Тоді ж з’явилась і збірка казок «Казки матусі Гусині» (1697) Шарля Перро, якого вважають першим казкарем.
У 18 столітті у дітей з’явилась можливість вибирати книгу за своїм смаком. Два великих «дорослих» романи, «Робінзон Крузо» (1719) Д. Дефо і «Мандрівки Гуллівера» (1726) Дж. Свіфта, в адаптованому вигляді ідеально підходили для дитячого читання. В той же час дітей приваблювали видання збірок народних казок, легенд.
На початку 19 століття вийшли книги таких майстрів літератури для дітей, як брати Я. і В. Грімм і, звичайно Г. Х. Андерсена.
З того часу дитяча література швидко розвивається. Дитячі книги вбирають в себе цілий світ; все цікаве, що буває на світі, рано чи пізно потрапляє в них. Нескінченне різнобарвне різноманіття дитячих книг буде радувати все нові і нові покоління дітвори.
Вітаємо в  цей день  не тільки тих, хто створює дитячі книги, а й тих, для кого творять. Цікавих книг, любі діти, яскравих і незвичайних!

Комментариев нет:

Отправить комментарий